Когато в България имаше футбол

Победата на България над Франция на Парк Де Пренс 1993 с гол на Емил Костадинов
Победата на България над Франция на Парк Де Пренс 1993 с гол на Емил Костадинов

Датата е 17 ноември 1993 година. Българските трикольори са на път до участие в незабравимото Световно първенство по футбол 1994 в САЩ, остава само да елиминират Франция!

След повече от 20 години, датата не е забравена нито в България, нито във Франция! На този ден нашите футболисти постигнаха една от най-запомнящите се победи, победи, която позволи на България да застане на едно от челните места във Световната футболна карта.

Героят бе Емил. Емил Костадинов донесе успеха с красив гол в самия край на срещата, пред препълнените трибуни на „Парк Де Пренс“, които онемяха!

Днес, след толкова години и по повод предстоящото повторение на срещата, от Eurosport решиха да потърсят за коментар един от участниците във историческата среща Венсан Герен.

Герен сподели, че както той, така и всички негово съграждани няма никогат да забравят тази вечер. Това бе първа среща между България и Франция, Франция която в тези дни се очакваше да е един от претендентите за Световната титла. След загубата, цяло поколение от футболисти се изгуби и дълго време Франция страда.

Отмъщението на „петлите“ идва едва след три години, когато в групите на Европейското първенство по футбол през 96‘ България губи, но не губи, това, което Франция загубиха на 17.11.1993г.

 

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.