Мястото на букмейкърите във футбола

Букмейкърите и футболаВярно е, че основната цел на всяка букмейкърска компания е да ви направи предложения, на които може да заложите. От залога може да спечелите, но и да загубите. Всички букмейкъри имат своята аудитория и клиенти, а най-изявените букмейкърски компании разполагат с огромна маса от фенове и клиенти, които ежедневно трупат огромен брой залози. Всичко това е самата реалност, но освен, че букмейкърите предлагат възможности за залози по цял свят, те също така помагат много на спорта в различните страни, а една от водещите ниши, която подпомагат е футбола. Различните букмейкърски къщи използват различни стратегии за спонсорство и въпреки, че не се задържат десетки години на едно място, те винаги търсят начин да помагат и спонсорират даден клуб. В някои страни, включително България, дори има условие, при което букмейкъра трябва да направи определена инвестиция в спорта в съответната държава, за да получи лиценз. Ще разгледаме къде големите букмейкъри са най-изявени и кои футболни тимове спонсорират към днешна дата. Повече информация за букмейкърите може да намерите в сайта на Betenemy.com.

Букмейкърите в България

Редно е да започнем с прегледа на спонсорството, което предлагат големите компании в залаганията, на територията на България. Букмейкъра Ефбет е най-изявеният, що се отнася до подпомагане на българския спорт. Ефбет е спонсор на редица футболни клубове, които са пловдивските Локомотив и Ботев, софийските Левски и ЦСКА, Берое, Дунав Русе, Локомотив Горна Оряховица и Беласица. Всички тези български тимове се радват на подкрепата от един много качествен букмейкър, какъвто несъмнено е Efbet. Друг голям букмейкър, който скоро се завърна на българския пазар, в лицето на Efbet, също е горд спонсор на два елитни български клуба. Това са отборите на Лудогорец Разград и Славия София. Това са двата основни букмейкъра, които спонсорират българския футбол. Преди години още един букмейкър беше по екипите на Славия. Компанията, за която става въпрос е Спортингбет, която подпомагаше Славия в сезоните межу 2008-2011г. Подробно ревю за букмейкъра може да прочетете в анализа на Betenemy за Sportingbet.

Букмейкърите в Европа

Освен на българската сцена, разбира се, букмейкърските компании са спонсори и на други клубове, които носят на екипите си техните имена, по време на своите мачове. Несъмнено най-големият пример е с отбора от Английската Висша лига Стоук Сити. Отборът е притежаван от букмейкъра Efbet, а логото на компанията е изобразено на екипите на тима. Спонсорството над английския тим започва още през 2012 година, когато се сключва договор за изобразяване логото на компанията по екипите, а през 2016 година Efbet сключва договор за името на стадиона на отбора за следващите 6 сезона. По този начин, Efbet утвърждава името си, като водещ букмейкър, който е силно предпочитан от потребитлите по цял свят.

Букмейкърската компания Sportingbet, също е била дълги години спонсор на английски клуб, в лицето на Уулвърхямптън в сезоните между 2009 и 2014 година. Логото на компанията било и по екипите на първия и втория тим на румънския Стяуа в годините от 2009 до 2011. През 2015 година компанията сключва тригодишен договор за партньорство с гръцкия футболен тим ПАОК. Следващият голям букмейкър, който е в тясно партньорство в сферата на футбола е компанията Betfair. Букмейкъра подписа тригодишен договор за партньорство с испанският Барселона, като договорът влезе в сила от 1 Юли 2016 година. Освен Барселона, Betfair има договор за партньорство и с английският Арсенал.

Букмейкърите извън футбола

Освен най-комерсиалния спорт в лицето на футбола, букмейкърските компании спонсорират и други спортни мероприятия и клубове. Efbet, например, подпомага националният отбор на България по волейбол, родната волейболна лига, както и редица клубове, в лицето на ЦСКА, Левски и Марек. Националната ни лига по баскетбол също е сред спонсорираните от Efbet първенства, като освен това баскетболните клубове на Левски и Берое, също получават подкрепа от букмейкъра. Ефбет може да се гордее и с много индивидуални български спортисти, които подкрепя по пътя на тяхното развитие.

Друга доста интересна партньорска програма извън футбола, може да се види при Pinnacle Sports. Това е букмейкърът, известен с високите си коефициенти, които предлага на своите потребители. Компанията подпомага, така наречените E-sports, като организира редица състезания и определея награден фонд. Освен, че спонсорира E-sports надпревари, Pinnacle предлага и много добри възможности за залози на тези състезания, които се провеждат на различни игри, сред които DotA, StarCraft и League of Legends.

Както сами се убедихте, букмейкърите са големи приятели на различни спортове и отделни клубове, както футолни, така и от другите спортове. Компаниите дават много средства за развитието на партньорите, с които са сключили договори, като основното, което искат е реклама и маркетинг, в замяна на сумите, с които букмейкърите подпомагат своите партньори. Занапред, се очаква букмейкърите още повече да подпомагат развитието на различни спортове, с което да нарастват както качеството на подпомагания спорт, така и мащабите, на които се разполагат различните букмейкъри.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.