Какво се случва с парите за борба с хазарта в България

Хазарт, казиноДържавата най-накрая прие промени по отношение разпределението на парите за борба с хазартната зависимост. От тези пари вече няма да могат да се възползват компании или организации, които са в пряка връзка с организатори на хазарт. Това решение на правителството е едно от малките с много резон, като все пак остава въпроса защо досега това не бе направено и парите за борба с хазарта отиваха точно при лица свързани или организиращи хазарт.

След промените, юридическите лица с нестопанска цел, свързани с организатор на хазартни игри, няма да имат право да кандидатстват за финансиране на проекти за отговорна игра и борба с хазартната зависимост. Средствата за тези проекти се събират от ДКХ, като всички регистрирани и лицензирани организатори на хазартн игри са длъжни да се отчитат с по 50 хиляди лева годишно, а казината с по 10 хиляди лева.

Само за 2014 година в този фонд държавата е събрала над 2 милиона лева, като милион и половина оттях са отишли към седем фирми, като една от тях беше сдружение „Отговорна игра“, пряко свързано с компанията Palms, която пък е свързана с верига от казина.

За да не се повтори случката „пари при пари“ да отиват, от МФ ще променят правилата така, че ще поставят още един свой представител в тази комисия, за сметка на представител от ДКХ. Досега комисията, разпределяща тези милиони годишно бе от седем члена, трима от ДКХ, и по един от МФ, МЗ, МС и МО, което ще се промени към двама от МФ в момента и двама от ДКХ, включително остава председателя на комисията по хазарт.

От ведомството на Горанов ще трябва да следят и за друга порочна практика, както например създаването на две дружества, които се регистрираха няколко дни преди ДКХ да обяви, че започват с избор на изпълнители, които впоследствие глътнаха тлъсти суми, а само за справки, управителите и на двете фирми няха две момчета от по 19 и 20 години.

По материали на Капитал.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.